2022. január 6., csütörtök

Cickafark ............-Achillea ageratum......./20mag/ NÖV.-251 - Jelenlegi ára: 690 Ft


"Achillea ageratum"
 
 
"Achillea ageratum"
 
Jellemzői:
Évelő növény,  szára 20– 80 cm-re nő meg.  Levelei lándzsásak vagy szálas lándzsásak, 2-3-szorosan szárnyasan összetettek, oldalukon akár 50 levélke is kialakulhat. Virágai sugárvirágok, melyek 4– 9 mm széles sátorozó bugákat alkotnak, a fészkek 4-6, fehér vagy rózsaszín sugárvirágból állnak. Termései 2 mm hosszú kaszattermések. A növény minden része kellemes illatot áraszt.  Rovar és önmegporzású elterjedését a szél és a hangyák is segítik. Változatos formavilágú faj. A dombvidéktől egészen a havasok aljáig gazdag réteken, legelőkön, szántóföldeken, talajrepedésekben, erdőkben és útszegélyeken előfordul.
A közönséges cickafarkot elsősorban gyógynövényként ismerik, de a levele komposztálásra is használható, pontosabban a komposztálandó növények bomlásának a folyamatát gyorsítja meg. A köztudatban és a kereskedelmi forgalomban a teljes növényzet, vagyis a cickafarkfű van jelen.  Gyógynövényként csak a fehér virágzatúakat használják. Ezt elsősorban gyógyteaként fogyasztják, de külsőleg borogatásra is használható. Fürdővízhez adagolva is kifejti gyógyhatását. Készítenek belőle illóolajat (kékolaj) vagy krémeket,  kenőcsöket. A vegetáció megindulásakor az egész fiatal, világoszöld hajtásokat gyűjtik, hiszen ezek képezik a legjobb minőségű alapanyagot, de később a levelei zsengébb hajtásait is lehet hasznosítani.
Gyógyászati.
A növénynek gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, görcsoldó, emésztést javító, vérzéscsillapító és köhögéscsillapító hatást tulajdonítanak. A cickafark különböző gyógyszeres kezelések hatását erősítheti például: fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, vérzékenység, emésztőrendszeri zavarok.
Tüdőbetegségek,  torokgyulladás,  gümőkór,  légcső,  gyomor- és bélhurut, magas láz,  epehajtás,  vese- és húgyhólyaggyulladás,  epe-, vese-, gyomor- és bélgörcs, étvágytalanság, gyomor- és bélfekély, női betegségek,  menstruációs görcs vagy erős vérzés, különböző vérzések, esetleg prosztatabántalmak,  visszértágulat,  vérszegénység, valamint magas vérnyomás esetén. [forrás? ]
Külsőleg:  nehezengyógyuló sebek,  fekélyek,  ekcéma,  aranyér,  fogíny- és szemgyulladás valamint hüvelyöblítés esetén alkalmazzák.
A tea elkészítése:
Az aprított és megszárított cickafarkfűből 1 púpozott teáskanálnyit 2, 5 dl forró vízzel leforrázzák és néhány percnyi állás után leszűrik.  Egész napra elosztva, éhgyomorra, vagy étkezések előtt fél órával fogyasztják. A betegség súlyosságától függően az adag növelhető 6 dl vagy 8 dl vízbe 2-3 púpozott evőkanállal.
Külsőleg alkalmazva 6 dl vízből és 4 púpozott evőkanál cickafarkfűből készítenek forrázatot. Ez arányosan növelhető vagy csökkenthető. Egy kúra ideje 1 hónap. Folytatni csak 1 hét szünet után szabad. A tea szükség esetén csak mézzel édesíthető. Az elkészített tea eltarthatósági ideje maximum 12 óra. A teafogyasztás alatt javasolt nagy mennyiségű zöldség és gyümölcsételek fogyasztása.
Ha a fentiek szerint alkalmazzák megfelelő diagnózis elkészítése után, akkor a tea fogyasztása nem rendelkezik mellékhatásokkal.
Borogatás:
Egy maréknyi szárított cickafarkhoz 0, 5 l forró vizet öntenek, leszűrve fogíny- és szemgyulladás esetén alkalmazzák.
Fürdő:
Egy maréknyi szárított cickafarkot 0, 5 l hideg vízzel leöntenek, egy éjszakára állni hagyják, másnap felforralva hozzáöntik a fürdővízhez.
Tinktúra:
A napos időben szedett cickafarkvirágot dunsztosüvegbe rakva,  alkohollal leöntve 2 hétig meleg helyen áztatják, leszűrve helyi gyulladások csökkentésére alkalmazzák.
Illóolaj:
A cickafarkolaj (Aetheroleum achilleae) hatóanyaga: (kamazulén,  terpenoidok) szeszkviterpén laktonok,  flavonoidok, achillein keserűanyag. Hatása: gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatású. Öblögetőszerként száj- és fogínygyulladás kezelésére használják.
Ellenjavallat:
Az allergiásoknál a növény érintése is reakciót válthat ki, a tea fogyasztása viszketeg, gyulladásos bőrelváltozást okozhat. Az erre érzékenyek semmilyen formában sem alkalmazhatják.
Nagy mennyiségben fogyasztása nem javasolt, mert nyomokban tujont (neurotoxikus terpén keton) tartalmaz, mely fényérzékenységet okoz.
KIS SEGÍTSÉG VIDEÓVAL:
1 ADAG 20 MAGOT TARTALMAZ!
 
 
 
Kérem kattintson a felhasználónevem mellett i+ gombra, vagy az alábbi linkre:
Bemutatkozás, szállítási feltételek:
A rendeléssel egyidejűleg kijelenti, hogy az ott leírtakat elolvasta és elfogadja!  


Jelenlegi ára: 690 Ft
Az aukció vége: 2022-01-07 10:06 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése